Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Roladki z kurczaka na włoską nutę

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne roladki z kurczaka z cukinią, oliwkami, suszonymi pomidorami i parmezanem- ich przygotowanie zajęło mi niewiele ponad 20 minut.

Roladki z kurczaka na włoską nutę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki z kurczaka na włoską nutę

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka na włoską nutę

Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na odrobinie oleju przez 2-3 minuty z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Lekko studzimy. Pomidory i oliwki kroimy w paski, dodajemy do podsmażonej cukinii wraz z 2-3 łyżkami startego parmezanu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi. Każdą pierś kroimy na dwa kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Pieprz ziarnisty rozgniatamy w moździerzu, dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową i kilka łyżek oleju i dokładnie mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z obu stron kotlety z piersi. Nakładamy porcję farszu i zwijamy roladki. Mięso podsmażamy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy 5 minut. Podajemy na dokładnie opłukanej i osuszonej roszponce.


zobacz jak przygotować Roladki z cukinii >>>

Roladki z kurczaka na włoską nutę
Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na odrobinie oleju przez 2-3 minuty z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Lekko studzimy. Pomidory i oliwki kroimy w paski, dodajemy do podsmażonej cukinii wraz z 2-3 łyżkami startego parmezanu.
Roladki z kurczaka na włoską nutę
Każdą pierś kroimy na dwa kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Pieprz ziarnisty rozgniatamy w moździerzu, dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową i kilka łyżek oleju i dokładnie mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z obu stron kotlety z piersi.
Roladki z kurczaka na włoską nutę
Na kotlety nakładamy porcję farszu i zwijamy roladki.