Gobusiaa

Gobusiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Roladki drobiowe z morelami i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 296
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne połączenie słodyczy moreli z ostrością sera gorgonzola. Danie bardzo proste i gwarantuję podbije wasze kupki smakowe.

Roladki drobiowe z morelami i gorgonzolą

Składniki:

Roladki drobiowe z morelami i gorgonzolą

Roladki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 12 plastrów boczku wędzonego ( w zależności od jego szerokości, może wystarczyć 8 szt.)
  • Opakowanie sera gorgonzola
  • 4 średnie świeże morele

Przyprawy

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z morelami i gorgonzolą

Roladki

Roladki drobiowe z morelami i gorgonzolą
Ja zwijam na kawałku folii spożywczej, można w ten sposób uzyskać idealny kształt.

Mięs o oczyścić z błon, rozkroić na cztery kotlety. Rozbić je dość cienko i oprószyć pieprzem i niewielką ilością soli ( boczek i gorgonzola są dość słone). Morele obrać ze skóry i wyjąć pestki. Pokroić w drobne paski. Boczek rozłożyć równo obok siebie, położyć na to rozbita pierś, morele i kawałki gorgonzoli.

Zwijać w roladki.

Pieczenie

Roladki drobiowe z morelami i gorgonzolą
Można też dorzucić swoje ulubione zioła.

Roladki wstawiam do naczynia żaroodpornego i przykrywam.

Czas pieczenia

Roladki drobiowe z morelami i gorgonzolą
Roladki są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Piekę pod przykryciem w temperaturze 180°, góra- dół, przez ok 35 minut. Pod koniec pieczenia odkrywam, włączam grill do zrumienienia boczku.

Podanie

Roladki podaje z ryżem na sypko z dodatkiem przesmażonej cebulki i odrobiny gorgonzoli.

Jako dodatek proponuję sałatę z dodatkiem moreli lub sosu zrobionego na jej bazie ( morela, odrobiną musztardy, oliwy , sól i sok z cytryny. Wszystko zblendować.)