Roladki drobiowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dobrze przyprawiona pierś z kurczaka z dodatkiem rodzynek, sera i koperku idealnie pasuje do ziemniaków lub ryżu.

Roladki drobiowe z rodzynkami

Składniki:

Roladki drobiowe z rodzynkami

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g rodzynek
  • pęczek koperku
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól selerowa
  • przyprawa pfeffer gold
  • woda
  • olej rzepakowy do smażenia
  • odrobina mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z rodzynkami
Rodzynki zalać dwiema szklankami wrzątku. Odstawić do wystudzenia, po czym odsączyć (wodę zostawić do przygotowania sosu). Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić wzdłuż, tak aby powstały 4 roladki. Mięso lekko rozbić, przyprawić z obu stron solą selerową i przyprawą pfeffer gold (przyprawy nie żałować!). Na każdym kawałku mięsa położyć plaster sera, następnie trochę posiekanego koperku i na brzegu po łyżeczce sparzonych rodzynek (te, które zostaną, będą wykorzystane do sosu). Zwinąć roladki i zabezpieczyć wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym wlać wodę, w której moczyły się rodzynki i dusić pod przykryciem ok. 15 minut (na wolnym ogniu). Po tym czasie wyciągnąć roladki, wrzucić pozostałe rodzynki i koperek. Zagotować, a następnie zagęścić sos mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawić wedle uznania. Sosem polać roladki. Podawać z ryżem lub ziemniakami.