Sposób przygotowania:
Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarelląPrzygotowanie mięsa:
Umyte, oczyszczone z błonek i osuszone mięso podzielić na plastry. Każdy filet na 2 plastry. Każdy z nich natrzeć solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu:
Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykryć i poddusić aż się rozmrozi mieszając od czasu do czasu. Gdy szpinak się rozpadnie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać, wystudzić.
Faszerowanie roladek:
Gdy farsz ostygnie ułożyć go na plastrach mięsa (zostawiając wolne brzegi). Dodać dużą ilość startej na dużych oczkach mozzarelli. Zwinąć roladki.
Smażenie roladek:
Jajka roztrzepać z dodatkiem papryki wędzonej. Mięso maczać w jajku, panierować w bułce tartej. Czynność powtórzyć. Wrzucić roladki na rozgrzany olej (tak by przykrył ok 3/4 roladki) i smażyć je po 8-9 minut na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego!