Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladki z kurczaka w chrupiącej panierce, ze wspaniałym i kremowym farszem na bazie szpinaku i sera mozzarella to pyszna propozycja na obiad.

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą

 

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (bez polędwiczek)
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g mrożonego szpinaku w bryłce
  • 150 g śmietanki 30%
  • 4 jaja
  • 1,5-2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą

Przygotowanie mięsa:

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą
Mięso w trakcie rozbijania na plastry przez folię

Umyte, oczyszczone z błonek i osuszone mięso podzielić na plastry. Każdy filet na 2 plastry. Każdy z nich natrzeć solą i pieprzem.

Przygotowanie farszu:

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą
Szpinak w trakcie rozmrażania na patelni

Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykryć i poddusić aż się rozmrozi mieszając od czasu do czasu. Gdy szpinak się rozpadnie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać, wystudzić.

Faszerowanie roladek:

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą
Roladki drobiowe w trakcie nakładania farszu

Gdy farsz ostygnie ułożyć go na plastrach mięsa (zostawiając wolne brzegi). Dodać dużą ilość startej na dużych oczkach mozzarelli. Zwinąć roladki.

Smażenie roladek:

Roladki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą
Roladki drobiowe w trakcie smażenia na głębokim tłuszczu

Jajka roztrzepać z dodatkiem papryki wędzonej. Mięso maczać w jajku, panierować w bułce tartej. Czynność powtórzyć. Wrzucić roladki na rozgrzany olej (tak by przykrył ok 3/4 roladki) i smażyć je po 8-9 minut na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.

Smacznego!