Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Roladki indycze z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Roladki indycze z suszoną żurawiną- doskonała propozycja obiadowa. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować.

Roladki indycze z suszoną żurawiną

Składniki:

Roladki indycze z suszoną żurawiną

 

  • 1/2 kg filetu z piersi indyka,
  • 100g suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka papryki ostrej mielonej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 5 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

Roladki indycze z suszoną żurawiną

Przygotowanie mięsa

Roladki indycze z suszoną żurawiną
Mięso rozbijam tłuczkiem i oprószam przyprawami.

Filet z piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu.

Zwijanie roladek

Roladki indycze z suszoną żurawiną
Na mięsie układam żurawinę. Zwijam mięso w rolady.

Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami.

Przyprawanie

Roladki indycze z suszoną żurawiną
Roladki nacieram przyprawami i piekę w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem.