czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Roladki z kapustą i parówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Roladki są pysznym urozmaiceniem zwykłych mielonych. Pokrojone w plasterki świetnie sprawdzą się również jako przystawka.

Roladki z kapustą i parówką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki z kapustą i parówką

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
  • cebula,
  • jajko,
  • czerstwa bułka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 liście kapusty włoskiej,
  • 3 parówki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól morska ziołowa,
  • pieprz biały mielony.

Sposób przygotowania:

Roladki z kapustą i parówką
Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić. Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na pół. Mięso urobić z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Nakładać po 1/2 liścia kapusty oraz po kawałku parówki. Zlepiać tworząc roladki. Obsmażyć na odrobinie oleju, ze wszystkich stron na zloty kolor.
Roladki z kapustą i parówką
masę mięsną spłąszczać, układać kapustę i parówkę
Roladki z kapustą i parówką
Mięso zlepać tworząc roladki, obsmażyć na oleju