beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Gołąbkowe roladki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne danie a'la gołąbki. Roladki mięsne z kapustą i farszem .

Gołąbkowe roladki

Składniki:

Gołąbkowe roladki

 

  • ryż 3/4 szklanki
  • mięso mielone 30 dag
  • jajka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • łopatka 6 plastrów
  • liście kapusty 6 sztuk
  • bulion ok 2 szklanki
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Gołąbkowe roladki
Ryż gotujemy na sypko i przestudzamy. Liście kapusty sparzamy(bardziej niż na tradycyjne gołąbki). Cebulę drobno kroimy. Mięso rozbijamy na duże plastry i oprószamy solą i pieprzem. Ryż, cebulę i jajko dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbite plastry mięsa kładziemy liść kapusty, farsz i zwijać w roladki. Spinamy wykałaczką. Rumienimy na gorącym tłuszczu. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości roladek.