kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Roladki schabowe z oscypkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Duszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki.

Roladki schabowe z oscypkiem

Składniki:

Roladki schabowe z oscypkiem

podstawowe

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
  • ½ dużego oscypka
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • 400g pieczarek
  • 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z oscypkiem
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy jak najcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na każdym kawałku mięsa układamy dwa suszone pomidory i sporą ilość sera. Boki mięsa zawijamy do środka tworząc kopertę a następnie zwijamy w roladkę. Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu.

Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki.

Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco redukujemy.

Serwujemy z gotowanymi ziemniaczkami i lekką sałatką.