edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Roladki z grillowanego bakłażana

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nie lubię wyrzucać jedzenia i zawsze staram się zagospodarować resztki. W taki sposób powstały całkiem smaczne roladki

Roladki z grillowanego bakłażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z grillowanego bakłażana

 

  • Nieduży bakłażan
  • sól
  • olej do posmarowania
  • ugotowany ryż – po 1 łyżce na plaster bakłażana
  • kilka gałązek cienkiego szczypioru
  • kawałek ogórka sałatkowego
  • kilkumilimetrowy plaster oscypka – może być delikatniejszy w smaku, np. bundz
  • natka pietruszki do przybrania
  • kilka łyżek sosu jogurtowego przyrządzonego według przepisu https://gotujmy.pl/sos-jogurtowy-do-grillowanego-miesa,przepisy,192572.html

Sposób przygotowania:

Roladki z grillowanego bakłażana
Bakłażana umyłam, osuszyłam, odkroiłam końcówkę od strony ogonka i pokroiłam w kilkumilimetrowe, niegrube plastry. Posoliłam z obu stron i odstawiłam na około 20 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Z obu stron posmarowałam plastry olejem i ułożyłam je na rozgrzanej płycie grilla. Piekłam po kilka minut z obu stron do miękkości. Umytego wcześniej ogórka oraz oscypka pokroiłam w słupki o szerokości plastrów. Ugotowany ryż wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem. Na każdym plastrze bakłażana rozłożyłam po łyżce ryżu, ułożyłam po dwa słupki ogórka i słupku oscypka. Zwinęłam roladki, ułożyłam je na talerzach i przybrałam natką pietruszki. Roladki okazały się bardzo smaczne z dodatkiem sosu jogurtowego, jaki pozostał mi od szaszłyków z indyka.
Roladki z grillowanego bakłażana
Umytego bakłażana pokroiłam w plastry i posoliłam.
Roladki z grillowanego bakłażana
Posmarowany olejem grillowałam z obu stron do miękkości.
Roladki z grillowanego bakłażana
Ugotowany ryż wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem.
Roladki z grillowanego bakłażana
Na plastrach bakłażana ułożyłam nadzienie i zwinęłam je w roladki.