Sposób przygotowania:
Roladki z grillowanego bakłażana
Bakłażana umyłam, osuszyłam, odkroiłam końcówkę od strony ogonka i pokroiłam w kilkumilimetrowe, niegrube plastry. Posoliłam z obu stron i odstawiłam na około 20 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Z obu stron posmarowałam plastry olejem i ułożyłam je na rozgrzanej płycie grilla. Piekłam po kilka minut z obu stron do miękkości. Umytego wcześniej ogórka oraz oscypka pokroiłam w słupki o szerokości plastrów. Ugotowany ryż wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem. Na każdym plastrze bakłażana rozłożyłam po łyżce ryżu, ułożyłam po dwa słupki ogórka i słupku oscypka. Zwinęłam roladki, ułożyłam je na talerzach i przybrałam natką pietruszki. Roladki okazały się bardzo smaczne z dodatkiem sosu jogurtowego, jaki pozostał mi od szaszłyków z indyka.
mysza75
edytaha
Zapraszam, u mnie zawsze drzwi gościnnie otwarte :)
darmiona
edytaha
Było, było, chociaż stwierdziłam, że oscypek za bardzo dominował w roladce i na drugi raz użyję łagodniejszego sera :)