Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Spaghetti z marchewki z miodem i płatkami lnianymi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowana marchewka może to doskonały i zdrowy dodatek do mięsa, ryby lub lekki posiłek w wersji solo.

Spaghetti z marchewki z miodem i płatkami lnianymi

Składniki:

Spaghetti z marchewki z miodem i płatkami lnianymi

 

  • 150 g spaghetti z marchewki (1/2 opakowania)
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • płatki lniane do posypania

Opcjonalnie:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Spaghetti z marchewki z miodem i płatkami lnianymi
Spaghetti z marchewki należy przełożyć na patelnię z uprzednio rozgrzanym olejem i 1 łyżeczką masła. Dodać miód, sól, pieprz, a następnie całość dokładnie wymieszać.

Marchewkę dusić pod przykryciem przez około kilka minut, aż będzie al dente. Pod koniec wmieszać resztę masła i sok z cytryny.

Marchewkowe spaghetti doprawić według smaku i połączyć z posiekanym koperkiem.

Podawać na ciepło posypane płatkami lnianymi oraz opcjonalnie natką pietruszki.