Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa bezglutenowa
Makaron wkładamy do wrzącej, gotującej się wody i gotujemy al dente, po ugotowaniu odcedzamy. Ser drobno kroimy w kosteczkę.
Przygotowujemy beszamel: w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo dolewamy mleko, a gdy sos zacznie gęstnieć, ściągamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową( wg naszych upodobań).
Dodajemy żółty ser i mieszamy. Następnie dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotowujemy beszamel: w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo dolewamy mleko, a gdy sos zacznie gęstnieć, ściągamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową( wg naszych upodobań).
Dodajemy żółty ser i mieszamy. Następnie dodajemy makaron i mieszamy dokładnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.