Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Roladki schabowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Roladki schabowe ze szpinakiem w kremowym sosie z kurkami

Roladki schabowe ze szpinakiem

Składniki:

Roladki schabowe ze szpinakiem

 

  • 6 plastrów schabu wieprzowego
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1/3 szklanki śmietanki 12%
  • oliwa do smażenia
  • 2 garści kurek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 płaska łyżeczka maki pszennej
  • 1/3 szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe ze szpinakiem
Mięso rozbić na kotlety posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.Liście szpinaku dokładnie opłukać z piasku w lekko osolonej wodzie .Położyć szpinak na każdy płat mięsa dość grubo i zwinąć w zgrabne roladki (spiąć wykałaczką).Lekko posolić i smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiany kolorek ze wszystkich stron. Dodać dokładnie oczyszczone kurki i dusić przez ok. 2 minuty.Podlać winem i taką samą ilością gorącej wody .Dusić przez 15-20 minut.Roladki wyjąć do sosu dodać śmietankę i masło zagniecione z mąką .Trzymać na ogniu przez 3-4 minuty na ogniu cały czas mieszając.Na końcu dosmaczyć solą i pieprzem (w razie potrzeby) .

Tagi:

szpinak schab mak