madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Roladki wieprzowe 3

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam taki obiadek z ziemniakami i kiszoną kapustką mm pycha :)

Roladki wieprzowe 3

Składniki:

Roladki wieprzowe 3

 

  • 1 kg łopatki bez kości
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 10 dag sloniny
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe 3
Mięso myjemy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Marchew i cebulę obieramy i razem z ogórkami i słoniną kroimy na paseczki. Na każdym kawałku mięsa układamy po jednym paseczku marchewki, ogórka, cebuli i słoniny i zawijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami lub specjalnymi szpikulcami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na rumiano ( jak najbardziej spiekamy ale nie przypalamy wtedy powstały sos będzie miał ciemniejszy kolor), następnie przekładamy do rondla, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Powstały sos można zagęścić zawiesiną z wody i mąki pszennej, Ja podaję z ziemniakami.

Tagi:

beza bezy