Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe z kasztanami1
Wybieramy duże, świeże, nieuszkodzone kasztany i świecącej łupince. Starsze sztuki, które leżą już dłuższy czas w sklepie są przesuszone i twarde a co za tym idzie niezbyt smaczne.
Kasztany myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż ostrym nożykiem. Najlepiej zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie kasztana, nacinając nie tylko łupinę ale też błonkę znajdującą się pod nią. Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki. Kasztany pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mocno rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Na kawałku mięsa układamy w rzędzie 4-5 obranych kasztanów i ściśle zawijamy.
2
W garnku roztapiamy nieco masła klarowanego i na rozgrzane wkładamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Dodajemy dwie przekrojone na pół cebule i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 50-60 minut.
3
Wyciągamy mięso i cebulę. W małym garnuszku rozrabiamy mąkę z około pół szklanki wody. Wlewamy powoli przez sitko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Serwujemy z dodatkiem m kaszy gryczanej i buraków lub ulubionej surówki.
karola25