Sposób przygotowania:
Kluski Eli z białą kiełbasąprzygotowanie farszu
Białą surową kiełbasę obrać z osłonek.
przygotowanie farszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie farszu cd
Do miski włożyć obraną kiełbasę. Do kiełbasy dodać 1/3 cebuli, jajko i czosnek granulowany. Całość oprószyć solą, pieprzem do smaku i wymieszać.
przygotowanie klusek
Ziemniaki z poprzedniego dnia przecisnąć przez praskę. Uklepać ziemniaki i wyjąć 1/4. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Do ziemniaków dodać pokrojoną w wiórki margarynę. Całość dokładnie wyrobić.
przygotowanie klusek cd
Brać kawałki ciasta i rozpłaszczać na dłoni. Na ciasto dawać farsz i formować okrągłe kluski.
przygotowanie omasty
Na patelni roztopić smalec i wrzucić cebulę. Oprószyć cebulę solą, pieprzem i smażyć aż będzie rumiana.
gotowanie klusek
Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć kluski łyżką cedzakową. Kluski wyłożyć na talerze i okrasić usmażoną na smalcu cebulką.
Smacznego!
gusia1000