eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kluski Eli z białą kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zostały mi ziemniaki z obiadu więc przygotowałam kluski nadziewane. Farsz zrobiłam z surowej białej kiełbasy.

Kluski Eli z białą kiełbasą

Składniki:

Kluski Eli z białą kiełbasą

farsz

  • 400 g białej surowej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

omasta

  • 2 cebule
  • 80 g smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

ciasto

Sposób przygotowania:

Kluski Eli z białą kiełbasą

przygotowanie farszu

Kluski Eli z białą kiełbasą
Z białej surowej kiełbasy usunąć osłonki.

Białą surową kiełbasę obrać z osłonek.

przygotowanie farszu cd

Kluski Eli z białą kiełbasą
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu cd

Kluski Eli z białą kiełbasą
Z kiełbasy, cebuli, jajka i czosnku przygotować farsz.

Do miski włożyć obraną kiełbasę. Do kiełbasy dodać 1/3 cebuli, jajko i czosnek granulowany. Całość oprószyć solą, pieprzem do smaku i wymieszać.

przygotowanie klusek

Kluski Eli z białą kiełbasą
Z przegniecionych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i margaryny wyrobić ciasto.

Ziemniaki z poprzedniego dnia przecisnąć przez praskę. Uklepać ziemniaki i wyjąć 1/4. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Do ziemniaków dodać pokrojoną w wiórki margarynę. Całość dokładnie wyrobić.

przygotowanie klusek cd

Kluski Eli z białą kiełbasą

Brać kawałki ciasta i rozpłaszczać na dłoni. Na ciasto dawać farsz i formować okrągłe kluski.

przygotowanie omasty

Na patelni roztopić smalec i wrzucić cebulę. Oprószyć cebulę solą, pieprzem i smażyć aż będzie rumiana.

gotowanie klusek

Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć kluski łyżką cedzakową. Kluski wyłożyć na talerze i okrasić usmażoną na smalcu cebulką.

Smacznego!