rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Roladki z chińskim farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo wiosenne i lekkie danie, dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i dbających o figurę przed zbliżającym się letnim sezonem.

Roladki z chińskim farszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki z chińskim farszem

 

  • 0.5 opakowania Mieszanki Chińskiej Hortex
  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
  • ok 10 liści sałaty masłowej
  • 4 garści grzanek
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 1 mały pomidor
  • 2 plastry cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1.5 litra bulionu drobiowego
  • wykałaczki krótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku

Sposób przygotowania:

Roladki z chińskim farszem
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na gorący tłuszcz wsypujemy połowę mieszanki warzywnej Hortex i mieszamy aż do miękkości składników. Lekko doprawiamy. Filety płuczemy, obieramy ze zbędnego tłuszczu i rozbijamy na cienkie plastry, uważając by się nie przedarły. Farsz nakładamy na całą powierzchnię fileta, zwijamy i wkładamy końce boków do środka. Całość spinamy wykałaczkami. Przekładamy do średniego garnka, tak by bulion mógł pokryć całe roladki. Gotujemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, ok 40 minut. Liście sałaty płuczemy i targamy na małe kawałki, posypujemy je posiekaną drobno rzodkiewką i pomidorem pokrojonym w cienkie paseczki. Grzanki wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy na 1,5cm plastry i układamy na talerzach pośrodku sałatki. Dekorujemy plastrami czerwonej cebuli. Smacznego!
Roladki z chińskim farszem
Połowę opakowania mieszanki Hortex smażymy na małym ogniu, doprawiamy
Roladki z chińskim farszem
Farszem nadziewamy fileta, zwijamy i gotujemy w bulionie ok 40 min.
Roladki z chińskim farszem
Sałatkę układamy na talerzu, robiąc na środku miejsce na roladki