monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1355]

Roladka schabowa po chińsku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nieco egzotyki na co dzień:) zapraszam:))

Roladka schabowa po chińsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladka schabowa po chińsku

 

  • Farsz:
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki pędów bambusa z słoika
  • 4 garści mrożonych warzyw chińskich ( mieszanka)
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Mięso:
  • 4 kotlety schabowe
  • 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • Dodatkowo;
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 szklanki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladka schabowa po chińsku
Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy ( sól peklową także), dobrze wymieszać. Natrzeć mięso obficie z obu stron i odłożyć kotlety do lodówki. Farsz: Cebulkę pokroić w małą kostkę. Pędy bambusa odsączyć i także pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i wrzucić cebulkę. Zeszklić ją. Dodać mrożone warzywa chińskie i dusić do miękkości. Następnie wrzucić pokrojone pędy bambusa i wymieszać. Dolać sos sojowy i doprawić pieprzem. Wymieszać. Pozwolić aby sos się zagotował. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wykonanie: Na płat mięsa nałożyć 1/4 przygotowanego farszu i ciasno zawinąć mięso w roladkę i spiąć wykałaczkami. Tak samo postąpić z resztą mięsa. W garnku rozgrzać olej. Roladki maczać w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Kłaść na głęboki olej i smażyć aż będą rumiane. Odsączyć na ręczniku i wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Roladka schabowa po chińsku
do cebuli dodać mrożonkę chińską i dusić do miękkości
Roladka schabowa po chińsku
dodać pokrojone pędy bambusa oraz sos sojowy
Roladka schabowa po chińsku
farsz obficie nakładać na mięso i zwijać w roladkę