Sposób przygotowania:
Roladki z dorsza w wywarze warzywnym
Filety z dorsza dokładnie sprawić z ewentualnych ości i przeciąć wzdłuż. Z natki pietruszki oderwać kilka listków, resztę wraz z pozostałymi składnikami oczyścić i włożyć do garnka (pomidora zostawiamy). Całość zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy pieprz, listki laurowe i gotujemy wywar na małym ogniu. Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki. Każdy płat ryby przyprawiamy pieprzem cytrynowym, lekko skrapiamy cytryną i solimy. Układamy na filetach po cząstce pomidora i zwijamy w roladkę, na końcu spinając patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Kiedy bulion warzywny jest już gotowy, wyjmujemy z niego całą zieleninę i marchew i do wrzącego wkładamy roladki. Gotujemy ok 5-7 min. Odłożoną natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy na końcu do bulionu.