migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Roladki z grillowanej cukinii z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta przekąska z grillowanej cukinii. W cukinię można zawinąć dowolny ser, ja wybrałam pleśniowy i fetę.

Roladki z grillowanej cukinii z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z grillowanej cukinii z serem

 

  • 2 młode cukinie po ok 500 g, u mnie żółta i zielona
  • olej
  • czubryca zielona
  • ok 150 g sera, ja dałam pleśniowy i fetę
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Roladki z grillowanej cukinii z serem
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, odkroić końcówki. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 5 mm.

Plastry cukinii oprószyć z obu stron czubrycą zieloną i skropić olejem. Odstawić na ok 1 godzinę.

Potem plastry grillować, można na zwykłym grillu węglowym lub patelni grillowej. Wystarczy aby cukinia zmiękła i plastry były elastyczne i dały się zwijać. Sery pokroić na kawałki, w paski o grubości ok 1-1,5 cm i długości ok 4-5 cm. Kawałki sera zawinąć w ugrillowane plastry cukinii.

Związać delikatnie szczypiorkiem. Ułożyć na talerzu, można podawać od razu albo po schłodzeniu. Z każdej cukinii wyszło mi po 6 plastrów, z tym że pierwszy i ostatni czyli te same skórki ugrillowałam tak do zjedzenia a na roladki wykorzystałam te ładne plastry ze środka, wyszło mi 8 roladek.
Roladki z grillowanej cukinii z serem
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, odkroić końcówki. Pokroić wzdłuż w plasty o grubości ok 5mm. Plastry cukinii oprószyć z obu stron czubrycą zieloną i skropić olejem.
Roladki z grillowanej cukinii z serem
Potem plastry grillować, można na zwykłym grillu węglowym lub patelni grillowej.
Roladki z grillowanej cukinii z serem
Sery pokroić na kawałki, w paski o grubości ok 1-1,5 cm i długości ok 4-5 cm.
Roladki z grillowanej cukinii z serem
Kawałki sera zawinąć w ugrillowane plastry cukinii. Związać delikatnie szczypiorkiem.