Sposób przygotowania:
Roladki z mięsa mielonego z cukinią1
Cukinię myjemy i obieramy obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Grillujemy na patelni grillowej doprawiając lekko sola i czarnym pieprzem.
2
Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i rozcieramy na desce do krojenia. Będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty niż przeciśnięty przez praskę.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobna kostkę.
Mięso mielone łączymy z posiekanymi pomidorami i przetartym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalski i i suszonym oregano. Wyrabiamy ręka jednolitą masę.
3
Rozwijamy płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim równomiernie mięsną masę zostawiając wolny rant (około 5 cm) wzdłuż szerszego boku. Na mięsie układamy obok siebie plasterki grillowanej cukinii. Całość ściśle zawijamy wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut do ze złocenia.
zbysiowa
LauraLaura
karola25