SUPERPRZEPIS

Roladki z mięsa mielonego z cukinią

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Roladki z mięsa mielonego z cukinią

Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska.

Składniki:

Roladki z mięsa mielonego z cukinią

podstawowe

Sposób przygotowania:

Roladki z mięsa mielonego z cukinią

1

Roladki z mięsa mielonego z cukinią
Plastry cukinii grillujemy na suchej patelni grillowej.

Cukinię myjemy i obieramy obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Grillujemy na patelni grillowej doprawiając lekko sola i czarnym pieprzem.

2

Roladki z mięsa mielonego z cukinią
Przygotowujemy masę mięsną z dodatkiem suszonych pomidorów.

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i rozcieramy na desce do krojenia. Będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty niż przeciśnięty przez praskę.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobna kostkę.
Mięso mielone łączymy z posiekanymi pomidorami i przetartym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalski i i suszonym oregano. Wyrabiamy ręka jednolitą masę.

3

Roladki z mięsa mielonego z cukinią
Na ciescie francuskim rozsmarowujemy masę mięsna i układamy plastry cukinii.

Rozwijamy płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim równomiernie mięsną masę zostawiając wolny rant (około 5 cm) wzdłuż szerszego boku. Na mięsie układamy obok siebie plasterki grillowanej cukinii. Całość ściśle zawijamy wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Roladki z mięsa mielonego z cukinią
Ciasta zwijamy w roladę i pieczemy w 200 stopniach C.

Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut do ze złocenia.