Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Roladki z jesiotra z sosem krewetkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Roladki z z jesiotra z krewetką

Roladki z jesiotra z sosem krewetkowym

Składniki:

Roladki z jesiotra z sosem krewetkowym

 

  • 500g jesiotra
  • 3 całe krewetki
  • głowy i pancerzyki z kilku krewetek
  • 4 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • 150ml śmietanki
  • łyżka oliwy
  • pęczek tymianku
  • łyżeczka kaparów
  • łyżeczka zielonego marynowanego piepszu

Sposób przygotowania:

Roladki z jesiotra z sosem krewetkowym
Z wyfiletowanego jesiotra zdjąć skórę i usunąć ewentualne ości. Z tymianu usunąć twarde łodyżki pozostawiając jedynie listki. kapary, oliwę, pieprz, i tymianek zmiksować na pastę. Filet oprószyć solą, z jednej strony posmarować pastą i zawinąć do środka. Roladę pospinać wykałaczkami i przekroić na trzy mniejsze roladki. Roladki smażyć na dwóch łyżkach masła po 4min z każdej strony, po czym patelnię włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze 10min. Gdy roladki będą gotowe na tej samej patelni zrób sos, dodaj pozostałe masło podsmaż na nim przez 5 min czosnek, całe krewetki i pancerzyki zalej całość śmietaną, dopraw solą i papryką, i duś prze 10min aż sos zgęstnieje. Sos przecedź i polej nim rybę, podawaj z krewetką.