rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Śląskie roladki wieprzowe z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Roladki śląskie można wykonać na wiele sposobów, ale te tradycyjne muszą zawierać w swoim farszu ogórki i boczek. Ja postanowiłam urozmaicić je warzywami na patelnię z grzybami leśnymi. Smak niepowtarzalny. Do tego kluski śląskie i surówka... Pycha!

Śląskie roladki wieprzowe z kluskami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śląskie roladki wieprzowe z kluskami

 

  • Dla ok 2-3 osób

 

  • Roladki:
  • 2x 2cm plastry schabu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych Hortex
  • 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

 

 

  • Sos:
  • Wywar z pieczenia roladek
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Śląskie roladki wieprzowe z kluskami
Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy połowę farszu. Zwijamy najpierw dłuższe krawędzie odrobinę do środka, a następnie rolujemy na kształt roladki. Nicią spożywczą oplatamy i związujemy mięsko. Roladki smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z tłuszczem i podlewamy wodą tak, by roladki były w połowie zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C. Po ok. 40 minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej wody mieszamy łyżeczkę mąki i bez grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto dzielimy na ok 3 części. Każdą formujemy w długi wałek o średnicy ok 2 cm, a następnie dzielimy na małe- ok 1,5cm kawałki. Z każdego tworzymy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy oraz robimy malutką dziurkę np. najmniejszym paluszkiem. Topimy masełko. Kluski od razu wrzucamy na gotującą wodę, by nie zdążyły się zrobić zbyt "wolne". Mieszamy od czasu do czasu. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok 2 minuty, po czym przecedzamy i polewamy roztopionym masełkiem by się nie skleiły. Gotowe kluski podajemy z przygotowanymi roladkami wieprzowymi oraz ulubioną surówką lub sałatką.
Śląskie roladki wieprzowe z kluskami
Ogórka i boczek kroimu w kostkę dodajemy warzywa mrożone oraz musztardę i nakładamy na schab
Śląskie roladki wieprzowe z kluskami
Z przyrumienionych roladek odlewamy sos i zagęszczamy go mąką
Śląskie roladki wieprzowe z kluskami
Z ziemniaków, mąki i jajka przygotowujemy ciasto na kluski śląskie a nastepnie je formujemy i gotujemy