Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Roladki z kurczaka z żółtym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wszystkie smaki ładnie ze sobą współgrają kwaśność granatu, ostrość pieprzu i odrobina goryczy z orzechów. I bardzo ważne tu musi być prawdziwe masło, żaden najlepszy olej czy oliwa go nie zastąpią.

Roladki z kurczaka z żółtym serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki z kurczaka z żółtym serem

 

  • jedna większa pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 3 włoskie orzechy
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki masło
  • łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka z żółtym serem
Mięso rozbijamy na cienkie płaty, uważając aby nie porozcinać.Na każdą porcje nakładamy połowę składników. Z pieprzem należy uważać kto za nim nie przepada niech doda symboliczne. Następnie zwijamy roladki, zaczynamy od złożenia do środka krótszych brzegów, a następnie rolujemy. Układamy łączeniem do dołu i odstawiamy do lodówki na około 15 min, aby mięso zastygło. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, on po to aby masło nam się nie przypalało. Układamy roladki tak samo łączeniem do spodu i smażymy aż będą ładne i rumiane z każdej strony. Po zdjęciu z patelni pozostawiamy na kilka minut aby odpoczęły.
Roladki z kurczaka z żółtym serem
Na mięsie układamy składniki i zwijamy roladki
Roladki z kurczaka z żółtym serem
Smażymy na rozgrzanym maśle aż się ładnie zarumienią