lucja0112

lucja0112

Kucharz
[Przepisów: 3]

Roladki z mięsa wieprzowego w waflach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone dodając do siebie składniki prócz wafli.

Roladki z mięsa wieprzowego w waflach

Składniki:

Roladki z mięsa wieprzowego w waflach

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 jaj
  • 2 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • paczka wafli
  • 0,5 l oleju
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Roladki z mięsa wieprzowego w waflach
Mięso przekładamy do miski. Cebulę i czosnek zcieramy na jarzynówce na dużych oczkach, bułki nasączamy wodą następnie wszystko dodajemy do mięsa. Jaja wbijamy do reszty składników i wyrabiamy jak na kotlety mielone. Wafle kładziemy na blacie i nakładamy na nie cieką warstwę masy mięsnej (najlepiej robi się to nożem).Odkładamy na chwilę pozostawiając do zmięknięcia miedzy czasie robimy kolejne wafle tak samo. Wafle gdy zmiękną pozwolą się formować w walce, które później dzielimy na 4 powstają wtedy małe ruloniki. W naczyniu roztrzepujemy 3 jajka, a w drugim szykujemy bułkę do panierowania. Na patelni rozgrzewamy olej gdy jest nagrzany kładziemy upanierowane ruloniki (najpierw jajko potem bułka). Smażymy aż się ze złocą i wykładamy na papierowy ręcznik. Smacznego