Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Rolady z szynki wieprzowej Edzi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Te rolady znikają z talerzy w mgnieniu oka ;)

Rolady z szynki wieprzowej Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolady z szynki wieprzowej Edzi

 

  • 1 kg szynki - najlepsza część zrazowa
  • 30 dkg dobrze uwędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy łagodnej
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/4 szkl śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • (dodałam jeszcze kawałki pieczonego kurczaka, który mi został z obiadu)

Sposób przygotowania:

Rolady z szynki wieprzowej Edzi
Szynkę kroimy w plastry ok 1,5 cm, rozbijamy na cienkie płaty. Do malaksera wrzucamy pokrojoną kiełbasę cebulę, wypłukane pod bieżącą wodą kapary i siekamy na drobno. Ogórki również siekamy w malakserze na drobno. Zmieniamy końcówkę na mieszającą, do ogórków dodajemy posiekaną kiełbasę z cebulą i kaparami, musztardy oraz sól i pieprz. Mieszamy na jednolitą masę, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Rozbitą szynkę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy masą kiełbasianą. Zwijamy podobnie jak krokiety i każdą roladkę związujemy bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rolady na brązowo z obu stron. Przekładamy do brytfanki, podlewamy woda i dusimy do miękkości mięska. Gotowe rolady wyjmujemy i odwijamy nici. Sos zaciągamy śmietana rozrobioną z mąką.
Rolady z szynki wieprzowej Edzi
W malakserze siekamy kiełbasę z cebulą i kaparami
Rolady z szynki wieprzowej Edzi
Masę kiełbasianą łączymy z ogórkami musztardami i przyprawami
Rolady z szynki wieprzowej Edzi
Na każdy kawałek szynki nakładamy masę kiełbasianą
Rolady z szynki wieprzowej Edzi
Obsmażone rolady przekładamy do brytfanki i dusimy do miękkości mieska