Sposób przygotowania:
Rolada z szynki wieprzowej z mięsem i marchewką
Umyte mięso od szynki rozciąć na płat, mocno rozbić. Natrzeć oliwą, kucharkiem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką, pieprzem czarnym i ziołowym. Łopatkę zmielić z czosnkiem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, jajko, bułkę tartą oraz do smaku kucharek, pieprz czarny mielony. Mięso mielone rozetrzeć na płacie mięsa od szynki. Z jednej strony rozsypać marchewkę startą na grubych oczkach. Zwinąć roladkę, obwiązać nicią kuchenną i odstawić na minimum godzinę, aby mięso naszło przyprawami. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny i 15 minut. W międzyczasie ziemniaki obgotować w osolonej wodzie. Odstawić. 30 minut przed końcem pieczenia przełożyć do naczynia, w którym piecze się mięso. Skropić oliwą i oprószyć przyprawą do ziemniaków. Gotowe mięso z ziemniakami podawać z ulubioną surówką.