Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Mini roladki w sosie winogronowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatny, kremowy sos ze słodką nutą połączony z pysznymi roladkami ze schabu, smakuje i wygląda wyśmienicie!

Mini roladki w sosie winogronowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini roladki w sosie winogronowym

 

  • schab 400g,
  • pęczek natki pietruszki,
  • wino czerwone półsłodkie 125 ml,
  • bulion 250ml,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • 125g ciemnych winogron,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka mąki,
  • 200g kremówki,
  • kilka gałązek tymianku,
  • kasza gryczana do podania

Sposób przygotowania:

Mini roladki w sosie winogronowym
Schab rozbijamy (najlepiej przez folię) na cienkie plastry. Każdy z plastrów oprószamy solą i pieprzem. Na plastrach układamy kilka listków natki i kilka gałązek tymianku i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy roladki na rumiano. Ponieważ roladki się nie rozwalały to wyjęłam im wykałaczki. Gdy roladki się podsmażą na patelnię wlewamy wino i bulion, dodajemy kilka gałązek tymianku, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.



W tym czasie winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, Mąkę mieszamy ze śmietaną. Roladki wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu. Na patelnię wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników. Wrzucamy winogron i całość gotujemy około 5 minut, do momentu aż winogrona zmiękną i prawie zaczyna się rozpadać. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego :)
Mini roladki w sosie winogronowym
Na plastrach układamy kilka listków natki i kilka gałązek tymianku i zwijamy.
Mini roladki w sosie winogronowym
Spinamy je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej .
Mini roladki w sosie winogronowym
podsmażamy roladki na rumiano. Ponieważ roladki się nie rozwalały to wyjęłam im wykałaczki.
Mini roladki w sosie winogronowym
Na patelnię wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników. Wrzucamy winogron i całość gotujemy około 5 minut, do momentu aż winogrona zmiękną .