Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Roladowy garnek na imprezkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne danie imprezowe dla dużych grup - na przyjęcie urodzinowe - można wczesniej przygotować i wystarczy podgrzać w garnku przed przyjściem gości.

Roladowy garnek na imprezkę Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Roladowy garnek na imprezkę

 

  • Sos koktajlowy:
  • 2 butelki sosu koktajlowego (500 ml)
  • 500 ml śmietany (18% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • słodka papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • 1,5 kg wołowiny (na rolady)
  • 100 g wędzonego boczku (pokroić w kostkę)
  • 3 średnie cebule (pokroić w pórka)
  • 4 pikle (pokroić w plastry / gewürzgurken)
  • 1/2 słoika pieprzu (marynowany / odcedzić / 60 g)
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Roladowy garnek na imprezkę
► Sos koktajlowy: sos koktajlowy wymieszać ze śmietaną i musztardą i doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Sos można zmiksować blenderem.

► Mięso pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji. Przygotowane mięso posolić i popieprzyć i razem z boczkiem na przemian warstwami ułożyć w brytfannie. Później ułożyć cebulę z ogórkiem i na koniec posypać ziarnami pieprzu.

► Przekładankę mięsną w brytfannie polać sosem koktajlowym. Następnie odkrytą wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić co najmniej 150 minut w 180C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po upływie 90 minut mięso wymieszać i dusić do konca / Termoobieg /. Gotowe party - rolady wyjąć z piekarnika i posypać natką pietruszki.
Wołowy garnek na imprezkę
Po upływie 90 minut mięso wymieszać i dusić do konca / Termoobieg /.
Wołowy garnek na imprezkę
Odkrytą brytfannę wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić co najmniej 150 minut w 180C / Górne - Dolne żródło.
Wołowy garnek na imprezkę
Przygotowaną przekładankę mięsną w brytfannie polać sosem koktajlowym.
Wołowy garnek na imprezkę
Doprawione solą i pieprzem mięso ułożyć na przemian warstwami z innymi składnikami w brytfannie.
Wołowy garnek na imprezkę
Mięso pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji.