Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Żeberka pomidorowo-miodowe z warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste żeberka o ciekawym smaku pomidorów z ziołami i lekkiej słodyczy miodu. Pieczone z dodatkiem warzyw wytworzyły pyszny sos.

Żeberka pomidorowo-miodowe z warzywami

Składniki:

Żeberka pomidorowo-miodowe z warzywami

 

  • 2 kg. żeberek w pasku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół ( ja miałam domową mieszankę natki pietruszki, kopru, lubczyku)
  • sól, pieprz
  • 4 marchewki
  • 3-4 cebule
  • 500g. pieczarek
  • 500g. pomidorków koktajlowych
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1 szklanka bulionu mięsnego/ warzywnego lub wody

Sposób przygotowania:

Żeberka pomidorowo-miodowe z warzywami
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi na mniejsze kawałki.

Przecier wymieszać z miodem oraz przyprawami. Zamarynować żeberka, odstawić na min 2 godz. do lodówki.

Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki / w plastry.

Do naczynia żaroodpornego położyć mięso wraz z marynatą oraz warzywa, przemieszać. Wlać bulion.

Piec pod przykryciem około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st. 15 min przed końcem pieczenia odkryć pokrywkę, by mięso się przyrumieniło.