Sposób przygotowania:
Policzki wołowe duszone w piwie na puree
Policzki oczyszczamy ze ścięgien, myjemy, osuszamy. Do miski wlewamy piwo, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chilli i imbir, dodajemy cukier i tymianek i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru.Do tak przygotowanej marynaty wkładamy policzki i marynujemy je najlepiej przez noc.
Następnego dnia policzki wyciągamy z marynaty, osuszamy je, lekko solimy i pieprzymy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Obsmażone policzki wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy je marynatą i bulionem, przykrywamy je folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 120 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopnia, ściągamy folię i pieczemy policzki jeszcze około 30-40 minut.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy na puree, dodajemy masło, śmietankę sól, pieprz i odrobinę gałki i mieszamy na gładką masę.
Upieczone policzki przekładamy na deskę aby odpoczęły, sos powstały z pieczenia przelewamy na patelnie ( wcześniej usuwamy nadmiar tłuszczu zgromadzony na powierzchni sosu ) i odparowujemy go na dużym ogniu, aż do momentu uzyskania konsystencji syropu. Na talerze wykładamy porcję puree, na nim układamy pokrojone w plastry policzki wołowe, a na około wylewając porcję sosu. Serwujemy gorące.
Następnego dnia policzki wyciągamy z marynaty, osuszamy je, lekko solimy i pieprzymy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Obsmażone policzki wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy je marynatą i bulionem, przykrywamy je folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 120 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopnia, ściągamy folię i pieczemy policzki jeszcze około 30-40 minut.
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy na puree, dodajemy masło, śmietankę sól, pieprz i odrobinę gałki i mieszamy na gładką masę.
Upieczone policzki przekładamy na deskę aby odpoczęły, sos powstały z pieczenia przelewamy na patelnie ( wcześniej usuwamy nadmiar tłuszczu zgromadzony na powierzchni sosu ) i odparowujemy go na dużym ogniu, aż do momentu uzyskania konsystencji syropu. Na talerze wykładamy porcję puree, na nim układamy pokrojone w plastry policzki wołowe, a na około wylewając porcję sosu. Serwujemy gorące.
smokii