bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Wołowina w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Mięso wołowe duszone z grzybami suszonymi jest smaczne i aromatyczne, najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i dowolną surówką.

Wołowina w sosie grzybowym

Składniki:

Wołowina w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w sosie grzybowym
Mięso kroimy w plastry, posypujemy przyprawą do wołowiny, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, dodajemy grzyby suszone, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso.

Cebule obieramy, kroimy w kostkę, odsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.