Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Rolowana łopatka z rękawa koperkowo-musztardowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa, soczysta, pieczona łopatka z rękawa. Wyrazista w smaku, mocno koperkowa z nutą majonezu, musztardy i cebuli.

Rolowana łopatka z rękawa koperkowo-musztardowa

Składniki:

Rolowana łopatka z rękawa koperkowo-musztardowa

 

  • 1,5kg. łopatki wieprzowej w całym kawałku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 pęczka posiekanego świeżego kopru
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • przyprawa uniwersalna do mięs
  • sól , pieprz
  • wiórki masła śmietankowego
  • duża cebula pokrojona w plastry

 

  • nić wędliniarska

Sposób przygotowania:

Rolowana łopatka z rękawa koperkowo-musztardowa
Umytą i osuszoną łopatę rozciąć na płat.

Majonez wymieszać z koperkiem.

Mięso natrzeć od środka koperkowym majonezem , musztardą oraz oprószyć przyprawami , położyć wiórka masła.

Zwinąć łopatkę w roladę , natrzeć ponownie przyprawami , związać nicią.

Obłożyć pastrami cebuli , odłożyć do lodówki na dobę.

Przełożyć łopatę do rękawa do pieczenia.

Piec 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 200st.

10-15 min przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso się przyrumieniło.