Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Czosnkowa łopatka z szynkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mąż zażyczył sobie łopatkę do chleba z szynkowaru z dużą ilością czosnku. Taką też przygotowałam i wyszła pyszniutko - polecam.

Czosnkowa łopatka z szynkowaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowa łopatka z szynkowaru

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowa łopatka z szynkowaru
Mięso myjemy, nacieramy solą peklową i wkłądamy do garnka, następnie oprószamy pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem - odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Następnie przekładamy mięso w kawałku do szynkowaru, posypujemy żelatyną, zalewamy wodą i zakręcamy. Parzymy przez około 2 godziny w wodzie w temperaturze od 75 do 80 stopni. Studzimy i wyciągamy wędlinę. 
Czosnkowa łopatka z szynkowaru
umytą w kawałku łopatkę nacieramy solą peklową i wkładamy do garnka
Czosnkowa łopatka z szynkowaru
następnie oprószamy mięso pieprzem - świeżo mielonym
Czosnkowa łopatka z szynkowaru
następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Czosnkowa łopatka z szynkowaru
po 24h wkładamy do szynkowaru - posypujemy żelatyną zalewamy wodą i zakręcamy szynkowar