Sposób przygotowania:
Łopatka z piekarnika
Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. 2-3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nim przygotowane mięso.
Dość obficie oprószamy solą i pieprzem. Mięso zawijamy i odstawiamy na 2-3 godz. do lodówki . Po wyjęciu łopatkę mocno skrapiamy olejem i obsypujemy majerankiem.
Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą i czosnkiem. Liście laurowe rozkruszamy i obsypujemy mięso.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 45 min w 220 stopniach. Zdejmujemy folię, skrapiamy ponownie olejem i pieczemy dalsze ok 20- 30 min.
Dość obficie oprószamy solą i pieprzem. Mięso zawijamy i odstawiamy na 2-3 godz. do lodówki . Po wyjęciu łopatkę mocno skrapiamy olejem i obsypujemy majerankiem.
Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą i czosnkiem. Liście laurowe rozkruszamy i obsypujemy mięso.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 45 min w 220 stopniach. Zdejmujemy folię, skrapiamy ponownie olejem i pieczemy dalsze ok 20- 30 min.