katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Łopatka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciepłe mięsko pokrojone w plastry jest smaczne podane jako dodatek do obiadu albo podane z dobrym sosem.

Łopatka z piekarnika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łopatka z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Łopatka z piekarnika
Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. 2-3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nacieramy nim przygotowane mięso.

Dość obficie oprószamy solą i pieprzem. Mięso zawijamy i odstawiamy na 2-3 godz. do lodówki . Po wyjęciu łopatkę mocno skrapiamy olejem i obsypujemy majerankiem.

Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą i czosnkiem. Liście laurowe rozkruszamy i obsypujemy mięso.

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 45 min w 220 stopniach. Zdejmujemy folię, skrapiamy ponownie olejem i pieczemy dalsze ok 20- 30 min.
Łopatka z piekarnika
Karkówka od środka moja byla składana z dwóch kawałków.