Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Rosół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój sposób na rosół i domowe kostki rosołowe

Rosół Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosół

 

  • Skrzydło z indyka
  • seler
  • por
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół
Warzywa obieramy i myjemy. Do garnka wkładamy umyte skrzydło indycze, dorzucamy marchewki i pietruszki, cebule i pokrojonego na kawałki pora i przekrojonego na pół selera. Dosypujemy kolendrę, ziele angielskie i listki laurowe i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie odlewamy część wywaru (najlepiej z wierzchu, starając się zebrać oka tłuszczu). Do garnka wlewamy świeżo przegotowaną wodę- tyle, żeby rozcieńczyć zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotowujemy. Odlany wywar studzimy i przelewamy do woreczków foliowych do kotek lodu. Zamrażamy i mamy domowe kostki rosołowe. Ugotowany rosół podajemy z makaronem.
Rosół
Obrane i umyte warzywa i mięso, zalewamy wodą i długo gotujemy na niewielkim ogniu
Rosół
Mocny wywar wlewamy do woreczków do lodu i mamy domowe kostki rosołowe

Tagi:

indyk