mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Rosół.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moja ulubiona zupa , niby zwyczajny rosół , ale najpyszniejszy jest z kilku rodzajów mięsa...

Rosół.

Składniki:

Rosół.

 

  • Około 30 - 40 dag wołowiny niezbyt tłustej z kością
  • 30 dag mostka sielęcego
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 skrzydełka kaczki
  • włoszczyzna z kapustą
  • cebulka
  • listek laurowy
  • ziele angielskie 3-4 ziarenka
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • natka pietruszki i koperek posiekane
  • sól

Sposób przygotowania:

Rosół.
Umyte miesa wlozyc do garnka zalac zimna woda , dodac listek laurowy , ziele angielskie i pieprz w ziarenkach i gotowac okolo 1 godz na bardzo malym ogniu z lekko uchylona pokrywka.Rosol powinien gotowac sie na bardzo malym ogniu powolutku inaczej bedzie metny.Gdy pojawi sie ``szumowina`` ,zebrac ja i wywar posolic.Warzywa obrac i umyc i dodac do wywaru miesnego .Cebule zrumienic nad gazem i dodac do rosolu i gotowac jeszcze okolo 45 min do 1 godz. sprawdzic czy udko kurczaka i skrzydelka nie rozpadaja sie jesli tak wyjac je z rosolu.Miekkie mieso wyjac z rosolu a bulion przecedzic przez drobne sitko .Podawac z makaronem krajanka najlepiej lub z kostkami z kaszki manny, wysmienicie smakuje rowniez z uszkami z miesem lub pasztecikami.Koniecznie posypac koperkiem i natka piertuszki drobniutko posiekanymi.Smacznego.