Sposób przygotowania:
Rosół.
Umyte miesa wlozyc do garnka zalac zimna woda , dodac listek laurowy , ziele angielskie i pieprz w ziarenkach i gotowac okolo 1 godz na bardzo malym ogniu z lekko uchylona pokrywka.Rosol powinien gotowac sie na bardzo malym ogniu powolutku inaczej bedzie metny.Gdy pojawi sie ``szumowina`` ,zebrac ja i wywar posolic.Warzywa obrac i umyc i dodac do wywaru miesnego .Cebule zrumienic nad gazem i dodac do rosolu i gotowac jeszcze okolo 45 min do 1 godz. sprawdzic czy udko kurczaka i skrzydelka nie rozpadaja sie jesli tak wyjac je z rosolu.Miekkie mieso wyjac z rosolu a bulion przecedzic przez drobne sitko .Podawac z makaronem krajanka najlepiej lub z kostkami z kaszki manny, wysmienicie smakuje rowniez z uszkami z miesem lub pasztecikami.Koniecznie posypac koperkiem i natka piertuszki drobniutko posiekanymi.Smacznego.
yola
mania
Babciagramolka
mania