evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Rosół drobiowo - wołowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Prawdziwy rosół na mięsie i warzywach, bez polepszaczy w postaci kostek rosołowych!

Rosół drobiowo - wołowy

Składniki:

Rosół drobiowo - wołowy

 

  • 300g wołowiny z kością
  • 1 kuper z kurczaka taki większy
  • 4 żołądki z kurczaka
  • 2 marchewki średnie
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 średniego selera + 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • kawałek pora ok.10cm
  • 2 liski laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,maggi wg.uznania

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowo - wołowy
Oczyszczone , umyte mięso i podroby wkładamy do garnka (u mnie 3l) i zalewamy zimną wodą.Gotujemy i zbieramy szumowiny do tąd aż przestaną wypływać.Zmniejszamy ogień i dodajemy sól,listki i kulki ziela angielskiego. I tak on sobie niech pyrka około godziny. Po tym czasie dodajemy obrane,umyte i pokrojone warzywa (kroimy jak kto lubi) cebulę przypieczoną i pora i dalej gotujemy drugą godzinkę. Pod koniec gotowania wrzucamy posiekana natke pietruszki,doprawiamy sobie jeszcze solą,pieprzem oraz maggi i podajemy z ulubionym makaronem.Po wierzchu można sobie jeszcze posypac dodatkowo natką.....