margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Rosół drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Taki rosołek gotowała moja mama a teraz ja go gotuję,można przygotować go z innych elementów kurczaka takich jak szyje,skrzydełka czy też kupry.Aby zmienić mu jeszcze aromat i smak można dorzucić np.kawałek wieprzowiny lub wołowiny.

Rosół   drobiowy  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół drobiowy

 

  • 1,5 litra wody
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • ½ średniego korzenia selera
  • ½ pory
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 listki selera

 

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy
Ćwiartki opłukać włożyć do garnka i zalać wodą,postawić na średnim gazie i zagotować.Zebrać „szumowiny”,zmniejszyć gaz i gotować około godziny.Warzywa umyć obrać pokroić na mniejsze cząstki,wrzucić do garnka po 30minutach gotowania.Porę umyć dodać do rosołu po 45 minutach od zagotowania rosołu.Posolić popieprzyć do smaku,na ostatnie 5 minut gotowania wrzucić gałązki natki pietruszki i listki selera.
Rosół   drobiowy
ćwiartki oraz warzywa gotujemy około godziny