kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Rosoł drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam przepis na rosół drobiowy

Rosoł drobiowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rosoł drobiowy

 

  • ½ kg kurczaka (udka, skrzydełka, nóżki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ korzenia selera
  • ¼ pora
  • kilka liści selera
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • ½ łyżeczki soli

 

  • + makaron nitki

 

Sposób przygotowania:

Rosoł drobiowy
Warzywa obrać. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kosteczkę. Por pokroić w talarki. Włożyć do garnka z wodą. Dodać kurczaka (skrzydełka, udka lub nóżki), pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość zagotować i zszumować pianę. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu. Makaron ugotować w osobnym garnku. Zalać zimną wodą. Rosół podawać z makaronem.
Rosoł drobiowy
Warzywa obrać. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kosteczkę. Por pokroić w talarki. Włożyć do garnka z wodą.
Rosoł drobiowy
Dodać kurczaka (skrzydełka, udka lub nóżki), pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość zagotować i zszumować pianę.