bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

rosół drobiowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

nie ma niedzielnego obiadu bez dobrego rosołu........

rosół drobiowy

Składniki:

rosół drobiowy

 

  • 2-3 skrrzydełka z kurczaka (lub korpus)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mały por (lub pół)
  • 2-3 liście kapusty włoskiej
  • 1-2 różyczki kalafiora
  • sól , pieprz , vegeta , magi , liść laurowy , ziele angielskie , koperek suszony , natka pietruszki

Sposób przygotowania:

rosół drobiowy
Do garnka wlać potrzebną ilość wody (zależy od ilości osób , ja robię około 1,1/2 l) i wrzucić skrzydełka lub korpus . Jak się zagotuje dodać marchewk , pietruszkę , seler i liście kapusty . Po około 30-40-tu minutach dodać por i kalafiot oraz sól , pieprz , magi i vegetę , gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (w razie odparowania dużej ilości wywaru , dolać przegotowanej wody) . Jak warzywa będą miękkie , dodać ziele angielskie i kawałek listka laurowego . Tuż przed wyłączeniem , wsypać trochę suszonego koperku .
Osobno ugotować makaron nitki , odcedzić .
Na talerz dać makaron , posypać posiekaną zieloną pietruszką i zalać rosołem . Można pokroić warzywa oraz obrać mięso i również dodać na talerz .

Rosół gotujemy w odkrytym garnku i na małym ogniu żeby był klarowny i nie zmętniał