WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1996]

Rosół grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna zupa grzybowa/rosół grzybowy, ugotowany na podudziach z kurczaka i na warzywach, z mrożonych grzybów.

Rosół grzybowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół grzybowy

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Biała część pora
  • 1 cebula
  • Ok. 400g mrożonych grzybów
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • Sól
  • 2 łyżki magi
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Rosół grzybowy

ETAP 1:

Ćwiartki włożyć do garnka. Wlać około 2 litry wody. Posolić i zagotować. zebrać szumowiny. W tym czasie obrać warzywa i opłukać. Cebulę opalić na gazie. Warzywa dodać do wywaru. Włożyć wszystkie przyprawy, natki i grzyby bez wcześniejszego rozmrażania.

Gotować na małym ogniu około godziny. Wyjąć mięso i warzywa a rosół przecedzić przez sitko. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Rosół podawać z makaronem i marchewką pokrojoną w kostkę.

Rosół grzybowy
Rosół grzybowy po odcedzeniu od mięsa i warzyw
Rosół grzybowy
Rosół grzybowy po ugotowaniu w garnku przed przecedzeniem
Rosół grzybowy
Mrożone grzyby i koperek dodane do wywaru
Rosół grzybowy
Wywar ugotowany na ćwiartkach z kurczaka.