Sposób przygotowania:
Zupa buraczkowa z ziemniakami i kaszą jęczmiennąburaki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte i pokrojone na części porcje rosołowe oraz od razu obranego i umytego buraka czerwonego również pokrojonego na mniejsze części, dodać także marchew wybrana z mieszanki europejskiej i całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso na porcjach i buraki będą miękkie, w czasie gotowania zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny a następnie doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
buraki
Gdy już buraki i porcje rosołowe są już miękkie wyjąć je z wywaru aby ostygły. A do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a po chwili wsypać kaszę jęczmienną wiejską, ziela angielskie oraz liść laurowy i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki i kasza w wywarze będą miękkie.
buraki
Gdy wywar z ziemniakami i kaszą się gotują, a ziemniaki są już prawie miękkie wtedy przygotować ostudzone buraki, zetrzeć je na tarce jarzynowej o dużych oczkach do salaterki, do startych buraków wsypać cukier oraz wlać ocet i całość zamieszać, odstawić na chwilę, aby buraki puściły sok. Jak już ziemniaki z kaszą są dość miękkie wtedy dodać przygotowane starte buraki i dosłownie chwilkę zagotować, a w międzyczasie wkroić natkę pietruszki chyba, że ktoś nie lubi to można pominąć. Ja zawsze dodaję ocet ponieważ z nim najbardziej nam smakuje zupa buraczkowa.
buraki
Jak zupa z dodanymi burakami się zagotowała wtedy wlać śmietanę trzydziestoprocentową, doprawić jeszcze zupę według swego smaku przyprawą uniwersalną, octu dodajemy również według swego smaku, my lubimy bardziej kwaskową zupę buraczkową. Zupę z dodaną śmietaną zamieszać i lekko zagotować zdjąć z ognia.
buraki
Ugotowaną gorącą zupę można jeść z kromką chleba, można także dodać oskubane z kości mięso z ugotowanej porcji. A dodanie do zupy buraczkowej kaszy sprawia to że zupa jest bardziej syta, fajnie klejąca i doprawiona do swego smaku jest niesamowita. Kolor jaki mi wyszedł jest najbardziej prawdziwy właśnie ten z dodatkiem mięsa w salaterce.