Sposób przygotowania:
Rosół lekki z kluskami lanymi
Lotki zalewamy wodą. Stawiamy na ogień i podgrzewamy. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa. W całości dodajemy do gotujących się lotek. Solimy do smaku. Po kilkunastu minutach dodajemy części zielone selera oraz lubczyk. Gotujemy kolejne kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie rosół przelewamy przez sitko. Zlany rosół odstawiamy na minimalnym ogień, który będzie podtrzymywał temperaturę. Z warzyw wybieramy marchew oraz pietruszkę. Kroimy po kilka, kilkanaście plasterków na talerz. Zalewamy ciepłym rosołem. Dodajemy też kluski zrobione w następujący sposób. Jajko mieszamy z mąką, mlekiem oraz solą. Wyrabiamy jednolite ciasto, które powinno być dość gęste, ale pozostać tez lejące. Na osolony wrzątek ciasto przelewamy przez sitko co jakiś czas zamykając i otwierając otwór, aby powstały paski niewielkiej długości. Mieszamy i gotujemy kilka minut po wypłynięciu klusek. Tak przygotowane kluski dodajemy do naszego rosołu. Smacznego.
evita0007