Sposób przygotowania:
Rosół na kogucich piersiachETAP 1:
Piersi kogucie umyć i włożyć do garnka. Wlać wody około 2 centymetry ponad mięso. Wsypać trochę soli i zagotować. Gotować ok. godziny na wolnym ogniu zbierając wytwarzające się szumowiny.
Gdy wywar się gotuje obrać i umyć warzywa. Cebule dodatkowo opalić nad palnikiem gazowym. Przygotowane warzywa wrzucić do wywaru.
Dodać listki, ziele i pieprz ziarnisty. Wsypać trochę soli i ziarenka smaku. Gotować rosół przez ok. 2 godziny.
Pod koniec gotowania dodać magi i posiekaną natkę pietruszki.
Z ugotowanego rosołu wyjąć mięso i marchewki. Resztę przelać przez sito. Marchewki pokroić w kostkę. Mięso podzielić na kawałki.
Rosół podawać z makaronem, marchewką i mięsem.