WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Rosół na kogucich piersiach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rosół ugotowany na dwóch piersiach z wiejskich kogutów z dodatkiem włoszczyzny i przypraw. Podany z makaronem to świetny obiad na co dzień i od święta.

Rosół na kogucich piersiach  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół na kogucich piersiach

 

  • 2 piersi z wiejskich kogutów
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 1 mały por
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • kilka kropel magi w płynie
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rosół na kogucich piersiach

ETAP 1:

Piersi kogucie umyć i włożyć do garnka. Wlać wody około 2 centymetry ponad mięso. Wsypać trochę soli i zagotować. Gotować ok. godziny na wolnym ogniu zbierając wytwarzające się szumowiny.

Gdy wywar się gotuje obrać i umyć warzywa. Cebule dodatkowo opalić nad palnikiem gazowym. Przygotowane warzywa wrzucić do wywaru.

Dodać listki, ziele i pieprz ziarnisty. Wsypać trochę soli i ziarenka smaku. Gotować rosół przez ok. 2 godziny.

Pod koniec gotowania dodać magi i posiekaną natkę pietruszki.

Z ugotowanego rosołu wyjąć mięso i marchewki. Resztę przelać przez sito. Marchewki pokroić w kostkę. Mięso podzielić na kawałki.

Rosół podawać z makaronem, marchewką i mięsem.

Rosół na kogucich piersiach
Ugotowany rosół przecedzony od mięsa i warzyw
Rosół na kogucich piersiach
Rosół na kogucich piersiach po ugotowaniu przed przecedzeniem
Rosół na kogucich piersiach
Warzywa dodane do gotującego się wywaru drobiowego
Rosół na kogucich piersiach
Umyte piersi kogucie włożone do dużego garnka

Tagi:

zupa rosół