kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna aromatyczna i rozgrzewająca zupka ze świeżych podgrzybków. Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintna.

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

  • 1 golonka indycza
  • 40 dag grzybów leśnych świeżych np. podgrzybki lub borowiki
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • kawałek pora
  • świeży tymianek
  • świeży majeranek
  • gałązka magii
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • śmietana 18% gęsta

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa

ETAP 1:

Zupa grzybowa
Podstawowy wywar pod zupę należy szumować

Golonkę zalewamy wodą ok.4 litrów dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki oraz gałązkę magii. Zagotowujemy szumując powstałą pianę.

ETAP 2:

Zupa grzybowa
Grzyby myjemy i kroimy w dowolne kawałki

Gotujemy ok.20 min by ziemniaki zmiękły ale się nie rozgotowały. Wyjmujemy gałązkę magii. Dodajemy sól, pieprz, ziele, liść laurowy i chwilę gotujemy po czym dodajemy pokrojone grzyby mieszamy .

ETAP 3:

Zupa grzybowa
Świeże zioła siekamy na drobno i dodajemy pod koniec gotowania

Zupę z grzybami gotujemy ok. 30 min. po czym dodajemy posiekane świeże zioła. Jeśli nie mamy takich to mogą być suszone.

ETAP 4:

Zupa grzybowa
Do zupy dodajemy śmietanę gęstą 18% ale nie jest to konieczne bo zupa jest smaczna również bez smietany

Jeszcze chwilę gotujemy by zioła zmiękły i zupa gotowa. Dodajemy śmietanę i mieszamy.