Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa ogórkowo - koperkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienią chętniej jemy zupy, które doskonale rozgrzewają i są cennym źródłem warzyw w diecie. Zupa ogórkowa połączona z koperkiem w zupę ogórkowo - koperkową zyskuje na smaku i wartościach odżywczych.

Zupa ogórkowo - koperkowa

Składniki:

Zupa ogórkowo - koperkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowo - koperkowa

ETAP 1:

Zupa ogórkowo - koperkowa
Przygotowujemy bulion - ja ugotowałam drobiowy

Gotujemy bulion. Włoszczyznę, marchewki i pietruszki obieramy.

Mięso z kurczaka opłukujemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (1,5l), dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól, wkładamy włoszczyznę. Gotujemy na dużym ogniu do zagotowania.

Zdejmujemy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. .

ETAP 2:

Zupa ogórkowo - koperkowa
Do bulionu wrzucamy ogórki kiszone starte na tarce...

Ogórki możemy obrać. Ogórki ścieramy na o tarce grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z bulionu kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Zupa ogórkowo - koperkowa
oraz ziemniaki i marchewkę z bulionu pokrojoną w kostkę

Do bulionu dodajemy ogórki, marchewkę i ziemniaki. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 25 minut.

ETAP 4:

Zupa ogórkowo - koperkowa
Pęczek koperku myjemy, osuszamy i siekamy

W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy koperek.

ETAP 5:

Zupa ogórkowo - koperkowa
Do zupy dodajemy koperek. Zupę zabielamy śmietaną.

Do zupy dodajemy koperek, mieszamy, gotujemy razem jeszcze 10 minut.

Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną, którą uprzednio hartujemy, łącząc ją w kubeczku z odrobiną gorącej zupy.