Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowo - koperkowaETAP 1:
Gotujemy bulion. Włoszczyznę, marchewki i pietruszki obieramy.
Mięso z kurczaka opłukujemy, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (1,5l), dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól, wkładamy włoszczyznę. Gotujemy na dużym ogniu do zagotowania.
Zdejmujemy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. .
ETAP 2:
Ogórki możemy obrać. Ogórki ścieramy na o tarce grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z bulionu kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Do bulionu dodajemy ogórki, marchewkę i ziemniaki. Zupę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 25 minut.
ETAP 4:
W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy koperek.
ETAP 5:
Do zupy dodajemy koperek, mieszamy, gotujemy razem jeszcze 10 minut.
Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną, którą uprzednio hartujemy, łącząc ją w kubeczku z odrobiną gorącej zupy.