WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pomidorowa na gołębiach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna polska zupa czyli pomidorowa ugotowana na tuszkach gołębich z dodatkiem warzyw i przypraw, zabielana śmietaną.

Pomidorowa na gołębiach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa na gołębiach

 

  • 2 tuszki gołębie
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • majeranek
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na gołębiach

ETAP 1:

Tuszki gołębie umyć i włożyć do garnka. Wlać ok. 1,5 litra wody.

Warzywa obrać i umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do wody i mięsa. Dodać listek, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Wsypać trochę soli i zagotować.

Gotować około godziny na małym ogniu po czym dodać koncentrat pomidorowy i rozmieszać. Dodać również paprykę słodką w proszku.

Gotować ok. 15 minut i zaprawić śmietaną (ilość wg własnych upodobań). Pogotować jeszcze ok. 10-15 minut.

Po ugotowaniu zupę przelać przez sito oddzielając ją od warzyw i mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z ryżem lub makaronem.

Pomidorowa na gołębiach
Ugotowana i przecedzona zupa pomidorowa w garnku
Pomidorowa na gołębiach
Zupa pomidorowa po ugotowaniu przed przecedzeniem
Pomidorowa na gołębiach
Śmietana w trakcie dodawania do pomidorowej
Pomidorowa na gołębiach
Tuszki gołębia włożone do garnka i zalane wodą