BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rosół na kurczaku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój sposób na rosół , który dzisiaj przedstawię jest bardzo prosty. Do dzisiejszego rosołu nie dodałam liści laurowych ani ziele angielskiego,dałam natomiast podpaloną cebulę dużo jarzyny no i najważniejsze kawałki kurczaka.

Rosół na kurczaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół na kurczaku

 

  • udka z kurczaka 2 podzielone na połówki,
  • marchewki 2 szt,
  • seler zielony z korzeniem 1 szt,
  • por kawałek,
  • cebula opalona 1 -2 szt,
  • lubczyk 2 gałązki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,

 

  • Dodatkowo;
  • ugotowany makaron nitki,

Sposób przygotowania:

Rosół na kurczaku
Do garnka z zimną wodą wkładamy umyte, oczyszczone kawałki kurczaka.

Wstawiamy do gotowania na średnim ogniu , gdy rosół się zagotuje i pojawią się szumowiny zbieramy je łyżką cedzakową.

Kiedy już mamy klarowną wodę , dodajemy obrane , umyte jarzyny, opaloną na suchej patelni cebulę.

Dodajemy przyprawy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu uważając aby rosół zbyt mocno się nie gotował (bo zrobi się mętny)tylko tak sobie pyrkał, aż mięsko i warzywa będą miękkie.

Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Rosół na kurczaku
Kawałki kurczaka,myjemy wstawiamy do gotowania, dodajemy warzywa
Rosół na kurczaku
Cebulę obieramy i opalamy na suchej patelni
Rosół na kurczaku
Opaloną cebulę dodajemy do rosołu, dodajemy przyprawy

Tagi:

zupa rosół