renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 547]

Zupa z cukinii i selera naciowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z cukinii i selera naciowego z dodatkiem ziemniaków. Przed podaniem posypana świeżą cebulka dymką - pyszota!

Zupa z cukinii i selera naciowego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z cukinii i selera naciowego

 

  • ok. 500-600 g cukinii
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 l bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • cebulka dymka do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinii i selera naciowego

Etap 1

Zupa z cukinii i selera naciowego
Cebulę i seler naciowy poddusić na rozgrzanej oliwie.

Cebulę, seler naciowy posiekać i poddusić na oliwie z oliwek.

Etap 2

Zupa z cukinii i selera naciowego
Ziemniaki pokroić w kostkę i dusić z cebulka i selerem.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do duszenia.

Etap 3

Zupa z cukinii i selera naciowego
Cukinię pokroić w kostkę i dodać do duszenia.

Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka, dusić ok. 10 minut.

Etap 4

Zupa z cukinii i selera naciowego
Całość zalać bulionem drobiowym i gotować, aż warzywa będą miękkie.

Następnie zalać całość bulionem i gotować do miękkości.

Etap 5

Zupa z cukinii i selera naciowego
Zukę podawać posypana posiekaną cebulką dymką.

Całą zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać siekaną cebulką dymką.