marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rosół po węgiersku z pierożkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ugotować wywar na rosół ,mięso wyjąć na cedzaku,oddzi- -elić od kości,oraz zrobić farsz,dodając szpinak,zrobić pierogi i dać do rosołu

Rosół po węgiersku z pierożkami.

Składniki:

Rosół po węgiersku z pierożkami.

 

  • 1 szponder wołowy,
  • 1 por,
  • 2 duże marchewki,
  • natka pietruszki,
  • ziele angielskie,listki laurowe,
  • Farsz:1/2 szpinaku,
  • 1/2 szpondera wołowego,
  • 2 jajka-jedno do farszu i do ciasta pierogowego,
  • sól i pieprz,
  • kostki bulionowe 4-6 sztuk.

Sposób przygotowania:

Rosół po węgiersku z pierożkami.
Zrobić wywar na rosół wołowo-jarzynowy,a potem mięso wyjąć i
oddzielić od kości jeśli trzeba.Ciasto na pierogi wyrobić,a potem wykrawać małe trójkąty radełkiem.Farsz z mięsa rosołowego,zmi-
-eszać ze szpinakiem mielonym z mrożonki i doprawić oraz wbić jedno jajo i wymieszać farsz,po czym nadziewać ciasto farszem
tak,aby wypływał podczas gotowania.Pierogi dawać na gotującą się wodę i drewnianą łopatką podważać od spodu,by nie przywierały.Ugotowane pierogi wyjmować na talerz płaski lub pół-
-misek i podawać z rosołem jako dodatek.Wystarczy jako obiad
dwa w jednym.